Wednesday 26 August 2015

Resepi Udang Kari

Bismillahirrahmanirrahim,

Hari nie nak bagi resepi atas permintaan seorang yang putih gebu lagi manis... heheh..

Foto udangnya diprivasi dulu sebab udangnya besar sangat.. tak muat nak upload ye Umi D...

:)..  Oklah jomle kita tengok resepinya yer,...

Bahan-Bahan :

Udang segar  8 ekor (tak kisah lah galah ke, rimau ke, ketam ke-ehh)...
Bawang merah (kecil)  8 biji *
Bawang putih 3 biji *
Halia ikut udang, kalau banyak, banyak le, kalau sikit letak  sikit  jehalianya, 1/2 ibu jari *
Cili padi (kalau nak pedas letak sekilo pun takpe- :p) *
Minyak masak satu senduk untuk menumis
Rempah kari udang/ikan kering (wajib ada ye.. namapun masak kari ye kawan2..)
Daun kari / karipulai 1-2 tangkai (utara slang)
Sedikit garam (kalau rasa tawar letak la lagi garam)...
Kuali ( kalau nak pakai periuk pun boleh)...

Cara-Cara;

1.  Kisarkan / blendkan bahan yang bertanda *..

2.  Panaskan minyak atas kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar/diblendkan tadi.

3.  Tumis sampai agak-agak kekuningan , atau masak ( awas ye jangan sampai hangit ) .

4.  Rempah kari tadi bancuh sikit dengan air panas supaya takde lah nanti dia hangit sangat sebab terus masuk dalam kuali panas

5.  Selepas itu , masukkan udang,  tunggu sehingga masak , jangan lama sangat nanti kecut udang.

6.  Masukkan garam secukup rasa..

7.  Hidangkan dan makan... :)

Ok , sekian sahaja daripada #dapurmadam... Selamat mencuba ye Umi D yang gebu lagi manis...

As salam...

Salam manis,
MamaBlogspot





2 comments: