Hari ini saya nak berkongsi resepi atau rujukan saya satu hari nanti...
Resepi ini saya dapat dari internet juga.
BUBUR ASYURA VERSI UTARA
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + 1 sdt garam
3 cawan santan cair
1 cawan gula merah (dimasak dengan 1 cawan air hingga larut dan tapiskan)
3/4 cawan gula putih (nak manis tambah gula)
Segengam kacang tanah, kacang kuda, kacang hijau direndam 3 jam kemudian direbus hingga lembut
Semangkuk keledek dipotong dadu dan direbus hingga lembut
Semangkuk pisang dipotong bulat2
1 tin jagung ADABI
3 sdb sagu halus
3 helai daun pandan
Cara-caranya:
Blenderkan tepung beras dengan 3 cawan santan cair dan tapiskan. Satukan semua bahan kecuali pisang dalam kuali besar atau periuk besar. Kacau hingga masak dengan api perlahan. Agak2 pekat masukkan hirisan pisang. Kacau lagi hingga betul2 masak dan tidak melekat dikuali. Asyura yang sudah masak bolehlah dialihkan ke dalam loyang.
RESEPI KEDUA BUBUR ASYURA
Bahan A
4 tin kacang kuda, cuci dan toskan
4 tin kacang merah, cuci dan toskan
2 kg keledek potong dadu, rebus dan toskan
5 tongkol jagung segar, potong nipis
2 tin jagung cream
1kg sagu biji, tos dan ketepikan
1kg kacang hijau, cuci, rebus hingga empuk
2 sisir pisang potong bulat-bulat
2kg gula merah cap bintang
1 sudu makan garam
2kg gula putih
6 helai daun pandan
4kg santan
1 liter susu segar
Masuk semua dalam periuk dan masak hingga mendidih
Bahan B
(tidak wajib letak, jika nak letak lebihkan tepung beras 250gm)
40gm serbuk agar-agar
1500ml air
Masak hingga mendidih dan tuang dalam bahan A
Bahan C
1kg tepung beras
4 cawan tepung jagung
2 liter air
Bancuh dan tang dalam A
*masaklah hingga pekat. selalu dikacau supaya tidak hangit
* Resepi kedua adalah perkongsian daripada kak Suhaili Anita , resepi Citra Klasik, Kajang.
Ok kawan-kawan selamat mencuba..
Mama Blogspot....
18 Oktober 2016
2 tin jagung cream
1kg sagu biji, tos dan ketepikan
1kg kacang hijau, cuci, rebus hingga empuk
2 sisir pisang potong bulat-bulat
2kg gula merah cap bintang
1 sudu makan garam
2kg gula putih
6 helai daun pandan
4kg santan
1 liter susu segar
Masuk semua dalam periuk dan masak hingga mendidih
Bahan B
(tidak wajib letak, jika nak letak lebihkan tepung beras 250gm)
40gm serbuk agar-agar
1500ml air
Masak hingga mendidih dan tuang dalam bahan A
Bahan C
1kg tepung beras
4 cawan tepung jagung
2 liter air
Bancuh dan tang dalam A
*masaklah hingga pekat. selalu dikacau supaya tidak hangit
* Resepi kedua adalah perkongsian daripada kak Suhaili Anita , resepi Citra Klasik, Kajang.
Ok kawan-kawan selamat mencuba..
Mama Blogspot....
18 Oktober 2016
No comments:
Post a Comment