Thursday 5 January 2017

Idli (Makanan India)

As salam semua.

Hari ini saya nak kongsi resepi Idli yang dishare oleh saudari Nazimah Nasir difacebook.




Bahan-bahan adunan doh:

Tepung ulunthu     200grm
Beras                          1kg
Nasi masak                 1kepul

Cara mengadun doh:

1.  Rendam bahan-bahan doh tersebut ke dalam air selama 1 jam bagi melembutkan bahan.

2.  Setelah ia lembut, tapiskan air dan kisarkan bahan tersebut dengan lumat sekali.

3.  Masukkan 2 cubit garam dan sedikit sodium bikarbonat ke dalam doh dan gaulkan sehingga sebati.

4.  Simpan sehingga 2 jam bagi doh itu naik.

Cara memasak doh:

1.  Bersihkan alat pengukus idli dengan bersih dan sapukan sedikit minyak pada permukaan acuan idli supaya tidak melekat pada acuan.

2.  Tuangkan sedikit demi sedikit dalam semua acuan dan tuangkan air dalam balang pengukus.

3.  Letakkan acuan beserta kuah tersebut berhati hati supaya tidak tumpah.

4.  Masakkannya sehingga 10 minit dan keluarkan.

5.  Sedia untuk dihidangkan.

Bahan membuat chutine:

Kelapa parut 100 g
Daun kari 5 helai
Cili Kering 10 biji
Cili Merah 5 biji
Bawang Merah 1 ulas

Cara membuatnya:

1.  Kisarkan kelapa parut, cili kering dan cili merah.

2.  Masakkan bawang merah dan daun kari di dalam minyak sedikit sehingga kemerahan.

3.  Masukkan kuah kisaran ke dalam kuali dan masakkan dalam 15 minit.

4.  Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.  Saya pun tak pernah makan Idli ni.. Hi2... Cuma simpan dan kongsi resepi di blog mama ni...  

Salam sayang,
Smile Always,
Mama Rose...


No comments:

Post a Comment